середа, 6 березня 2013 р.

Інтегроване середовище розробки LiveCode буде відкрите під ліцензією GPLv3

Компанія RunRev оголосила про успішне завершення проведеної на Kickstarter кампанії по збору коштів для перекладу інтегрованого середовища розробки LiveCode в розряд вільних продуктів. Спочатку для відкриття коду під ліцензією GPLv3 потрібно було зібрати 500 тисяч доларів, але в підсумку було зібрано на 140 тисяч доларів більше запланованого.


Середовище розробки надає засоби для швидкого моделювання багато-платформених додатків, логіка яких формується шляхом компонування готових елементів керування і прив'язки до них коду на простій скриптовій мові, що нагадує природний опис дій. По своїй концепції LiveCode продовжує розвиток створеної компанією Apple системи розробки HyperCard і мови HyperTalk, що дозволяє писати програми, використовуючи фрази на природній англійській мові. Створені в LiveCode програми можуть бути без зміни зібрані для платформ Linux, Mac OS, BSD, Windows, iOS і Android. Підтримується розробка як графічних програм, так і серверних систем і web-додатків.

За заявою компанії RunRev перша порція коду середовища розробки LiveCode буде опублікована на GitHub вже в березні, повністю відкрити весь код і провести реструктуризацію системи планується до наступної осені. Зібрані понад план кошти планується витратити на переклад LiveCode з монолітної основи на модульну і легко розширювану архітектуру, а також на переробку фронтендів, створення нового мультимедійного прошарку і забезпечення автоматичної адаптації інтерфейсу створюваних додатків до екранів з різною роздільною здатністю.

Код бібліотек, що використовуються в якості основи створюваних в LiveCode додатків, буде поставлятися під ліцензією GPLv3, що потребують поширення створюваних в LiveCode програм також під ліцензією GPLv3. Для розробників пропрієтарних додатків компанія RunRev має намір надати додаткову комерційну ліцензію.

Немає коментарів:

Дописати коментар